PEI-AGRI

Apulian seedless grapes from field to table: innovation, nutrition, sustainability

Obiettivi
Objectives

The project aims at optimizing the growing techniques for the seedless grape varieties selected in
Puglia. Some of them have already been recognised by the European Commission and officially
included in the national register, others are still under development and testing. The objective is to
provide local farmers with a “ready-to-use” formula for the establishment and the whole production
process, with well defined guidelines specifically designed for the soil and climate conditions of Puglia and supported by the use of specific decision support systems.

Activities

1) To develop specific production regulations for each cultivar
2) Support farmers in their choices relating to water and mineral nutrition and defense from biotic
3) Differentiate and thus be able to better promote the new varieties to consumers by appropriately
characterizing them, including their aromatic and nutritional aspects.
4) Know the varietal response to the cold storage of the bunch
5) Estimate the environmental impact through LCA analysis.
6) Estimate the economic impact of Apulian seedless table grape cultivars by analyzing profitability.
7) Carry out market analyzes to evaluate potential commercial destinations.
8) Carry out adequate dissemination activities of the results.

Context

Il progetto persegue le seguenti finalità:
1. contribuire a consolidare la leadership produttiva pugliese nel comparto dell’uva da tavola, rafforzando significativamente l’identità della produzione;
2. migliorare la redditività delle aziende coinvolte nella filiera, sia per la maggior efficienza dei processi di produzione sia per la maggior qualità delle produzioni ottenute;
3. ridurre rischi connessi all’introduzione di nuove varietà accompagnandola con appositi disciplinari varietali, opportunamente messi a punto nell’ambito del progetto e assistiti, nella loro implementazione, da sistemi di supporto alle decisioni;
4. ridurre l’impatto ambientale dei vigneti;
5. migliorare le condizioni di lavoro e di redditività dell’intera filiera, anche internalizzando – nell’ambito della filiera pugliese – attività normalmente svolte al di fuori della Puglia.

Partenariato
Ruolo
Leader
Name
GRAPE & GRAPE GROUP SRL
Action manager
@email
Ruolo
Partner
Name
AG COOP STP
Action manager
@email
Ruolo
Partner
Name
ALIMENTA S.R.L.
Action manager
@email
Ruolo
Partner
Name
Areté srl
Action manager
@email
Ruolo
Partner
Name
CASSANDRO S.R.L. UNIPERSONALE
Action manager
@email
Ruolo
Partner
Name
Distretto Agroalimentare Regionale SOC. CONS. A R.L.
Action manager
Milena Sinigaglia
@email
Ruolo
Partner
Name
DR FRANCO PIGNATARO srl
Action manager
@email
Ruolo
Partner
Name
O.P. AGRITALIA SOCIETA' COOPERATIVA
Action manager
@email
Ruolo
Partner
Name
O.P. PIGNATARO SOCIETA' COOPERATIVA AGRICOLA a R.L
Action manager
@email
Ruolo
Partner
Name
SOCIETA' AGRICOLA DIFESA DI CANNETO DI DEL CORE MASSIMILIANO & C. S.S.
Action manager
@email
Ruolo
Partner
Name
SOCIETA' AGRICOLA SANTA CANDIDA DI SCAGLIUSI FRANCESCO & C. S.S.
Action manager
@email
Ruolo
Partner
Name
Università degli studi di Foggia
Action manager
@email
Ruolo
Partner
Name
Università degli Studi di Torino
Action manager
@email
Pratice abstract